Kikeltek| a zöldek a fekete gyémánt ellen

2007. december 06. csütörtök 22:57

Tiltakoznak a zöldek a bányanyitás ellen. Mint arról a Pécsi Újság.hu beszámolt, egy pécsi cég a közeljövőben újra elindítaná a szénbányászatot a Mecsekben. A tervek szerint húsz év alatt egy negyvenhektáros külszíni fejtésen közel két milliót tonna szenet hoznának a napvilágra.

A Tolna megye és Baranya határán, a Mecsek lábainál fekvő Nagymányok mellett ötven esztendeig működött a bánya, de a kilencvenes években, több más magyarországi üzemhez hasonlóan ezt is bezárásra ítélték.

Egy pécsi vállalkozás most itt indítaná újra a szénbányászatot, a korábbi módszerrel ellentétben viszont nem mélyműveléssel hoznák felszínre az ásványkincset, hanem külfejtéssel termelnék ki a szenet. A cég szerint ugyanis érdemes újranyitni a bányát, hiszen több millió tonna szén rejlik a föld alatt, s nemcsak fosszilis tüzelőanyagként, hanem vegyészeti célra is fel lehet használni.

Környezetvédők viszont attól tartanak, a bányanyitás súlyos károkat okozhat a társégben.

A Zöld Forrás Környezetvédő Egyesület tagja, Ranga János azt mondja, számításaik szerint a kitermelés során a tervezett robbantásokból fakadó szeizmikus földmozgás miatt két érintett településen - Nagymányokon és Váralján - közel kétszázötven ház károsodhat. Ranga szerint a hidasi vízbázist, azaz Bonyhád vízkészletét is veszélyeztetik, hiszen a robbantások következtében repedések keletkeznek a földben, amelyeken keresztül a szennyezett talajvíz a mélyebben található vízkészletbe szivároghat.

A zöldek úgy látják, hogy a környezet mellett a lakosokra hatalmas terhelést jelent a fejtési munkálatok során felszabaduló nagy mennyiségű por is. A Zöld Forrás a bányanyitás megakadályozásnak érdekében az ügyben eljáró környezetvédelmi hatósághoz fordult, s azt sem tartják kizártnak, hogy a későbbiekben további jogi lépéseket tesznek.

Nagymányok polgármestere, Karl Béla munkatársunknak elmondta, megérti a környezetvédők aggodalmait, így a félelmek eloszlatása érdekében a céggel egy tizenhárom pontból álló szerződést írnak majd alá, s az ebben foglaltak betartatásával minimálisra csökkenthetik a bányászatból fakadó környezeti kockázatokat.

A megállapodásban többek között rögzítik, a vállalkozó új utat épít azért, hogy a szénszállítás elkerülje a falut, s - állandó ellenőrzés mellett - minden környezetvédelmi előírást szigorúan betartatnak a beruházóval. Mindezeken felül egy független szakértői csoportot kérnek fel: e grémium lesz hivatott dönteni arról, hogy az épületekben esetlegesen keletkező károk összefüggésben vannak-e a bányászati tevékenységgel.

B. M.